Logistiikan toimihenkilöt
90-luku
90-luku

1990-luku

 

HUONO TYÖTILANNE LISÄÄ AMMATTIYHDISTYSLIIKKEEN JÄSENTEN AKTIIVISUUTTA

Vuosikymmenen suurin maailmanpolitiikan muutos oli Neuvostoliiton ja sen itäblokin romahdus. Yksi seuratuimmista sodista maailmalla oli 1990–1991 käyty Persianlahden sota, jossa Yhdysvallat liittolaisineen vapauttivat Irakin miehittämän Kuwaitin.

Estonia upposi Itämerellä 1994. Prinsessa Diana kuoli auto-onnettomuudessa.

Suomi voitti jääkiekossa MM kultaa 1995. Ressu Redford, Nylon Beat ja Aikakone, Waldo´s people ja Hausmylly soivat radiossa. Kaduilla vilisteli flanellipaitoja. Ensimmäiset digitaalikamerat ja DVD-soittimet tulivat markkinoille.


Suomen historian suurin lama alkaa

Idänkaupan romahtamisen ja pankkikriisin seurauksena 1990-luvulla alkoi Suomen historian suurin lama. Elpyminen alkoi vuoden 1993 lopulla ja talouskasvu jatkui seuraavat 15 vuotta.

Logistiikka-alalla monet tavara-asemat luopuivat omista autoistaan ja siirrättivät ne omille entisille kuljettajilleen. Fuusiot pistivät erityisesti huolinnan kentän aivan uuteen uskoon ja työtilanne alkoi huonontua koko kentän osalta.

Työtilanteen huonontuminen nosti ammattiyhdistysliikkeiden jäsenten aktiivisuutta ja työnantajien toimenpiteet vaikuttivat siten, että uusia jäseniä liittyi suuria määriä. Kun lama syveni, palkankorotuksista ei voinut tosissaan edes keskustella. Verot ja maksut kasvoivat ja ostovoima heikkeni kaikilla aloilla.

 

Kysymykset vaihtelivat puusta perämottoriin

Yhdistyksessä 1990-luvun alussa sisäiset ja ulkoiset muutokset jylläsivät. Kaikesta huolimatta toiminta oli vireää. Vuonna 1993 vuoden puhuttavin asia oli, mihin keskusjärjestöön ERTO:n tulisi liittyä TVK:n konkurssin jälkeen. Vuonna 1995 Suomen päätös liittyä EU:iin aiheutti irtisanomisia erityisesti huolinta-alalla.

Ei ollut vielä kännyköitä, saati sähköposteja, Skypestä puhumattakaan. Tiedonkulusta vastasi liiton ja yhdistyksen lehti sekä tiedotteet.

 

”Kaikki odottivat liiton ja yhdistysten tekevän hyviä työehtosopimusratkaisuja. Liittoon lähetetyt kysymykset vaihtelivat puusta perämoottoriin. Lomat ja niiden antaminen haluttuna ajankohtana oli yhtenä yleisimmistä kysymyksistä. Lisäksi kysymyksiä herätti ikälisät, palkankorotukset ja muut palkkaukseen liittyvät asiat toimenkuvauksineen”, yhdistyksessä varapuheenjohtajana vuonna 1996 aloittanut Pekka Juvonen kertoo.

 

Takaisin

 
Etusivu  |  Yhdistys  |  Jäsenyys  |  Edunvalvonta  |  Toiminta  |  Mökki  |  Ota yhteyttä  |  40 vuotta   |  Sivukartta
 
Logistiikan toimihenkilöt

Logistiikan toimihenkilöt ry
Asemamiehenkatu 4
00520 Helsinki

puh 09 613 231
fax 09 6132 3202

ilmoitukset ja palaute osoitteeseen
logistiikan.toimihenkilot(at)erto.fi

Logistiikantoimihenkilöt Instagramissa

Erto