Logistiikan toimihenkilöt
70-luku
70-luku
70-luku
70-luku
70-luku
70-luku
70-luku
70-luku

1970-luku

 

LAIVAUSALAN JA AUTOLIIKENTEEN TOIMIHENKILÖT SULAUTUVAT YHTEEN

 

1970-luvulla maailmalla käytiin idän ja lännen välistä asevarustelua. Yleinen hippi- ja vapaamielisen aatteen aikakausi alkoi hiipua. Suomessa pelättiin suomettumista, eli sitä, että liikaa Neuvostoliiton kanssa kauppaa käyvä maa jäisi syvälle Neuvostoliiton vaikutuspiiriin.

ABBA:n biisit soivat radiossa ja C-kasetit tulivat koteihin. Steven Spielbergin menestyselokuva Kolmannen asteen yhteys toi yleisön eteen keskustelun Maan ulkopuolisesta elämästä.

Myös logistiikka-alalla yhteydet laajenivat uusille tasoille, kun moni kuljetusliike sai tietokoneet käyttöönsä. Uudet yhteydet avasivat monille myös uusia mahdollisuuksia kasvuun.


Voiko liitto auttaa juuri minua?

1970-luvulla oli paljon avoimia arveluja ammattiliittoon kuulumisesta ja sen hyödyistä. Mielipiteet olivat ristiriitaisia ja empiviä. Kaikki eivät uskoneet, että liitto pystyisi juuri häntä auttamaan ja tukemaan työsopimusasioissa. Työnantaja sai melkein sanella työehdot ja palkan. Yleissitovuudesta ei ollut tietoakaan.

 

Yhdistyksen alkujuuret ulottuvat vuoteen 1968, jolloin syntyi Yleinen Toimihenkilöliitto YTL. Tämän innoittamana huolinta-alan toimihenkilöt päättivät perustaa LAT- nimisen yhdistyksen. Kirjainyhdistelmä tarkoitti laivausalan toimihenkilöitä. Muutamaa vuotta myöhemmin myös autoliikenteen toimihenkilöt perustivat oman yhdistyksensä, ALT:n.

Myöhemmin, tarkalleen ottaen 15.10.1977 LAT ja ALT päättivät liittyä yhteen ja perustaa yhteisen yhdistyksen KHT:n, joka tulee kirjainyhdistelmästä, Kuljetus- ja Huolinta-alan Toimihenkilöt Ry.

 

Ensimmäinen lakkovaroitus annetaan

Yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja ja nykyinen kunniapuheenjohtaja Tuula Nieminen on ollut toiminnassa mukana aivan alkumetreiltä, jo LAT:in ajoista saakka. Hänelle tuli aikoinaan täytenä yllätyksenä uutinen, että hynttyyt oli lyöty yhteen ALT:n kanssa. Nieminen ei osaa sanoa tarkasti, miksi nämä kaksi yhdistystä päättivät yhdistyä, mutta hän epäilee, että pyöräliikenteen kasvu olisi voinut vaikuttaa asiaan.

 

”Ensi kokoontumisesta saakka innostus oli valtavaa. Toimistorotillekin muodostui uusi mahdollisuus. Perustimme heti paikallisen toimikunnan. Pääsimme kasvotusten tapaamaan ihmisiä, joiden kanssa olimme päivittäin puhuneet puhelimessa vuosikausia. Työnantajakin suhtautui myötämielisesti niin kauan, kunnes aloimme valmistelemaan ensimmäistä työehtosopimusta. Ensimmäisestä lakkovaroituksesta meitä kommunisteja kehotettiin menemään Linnakatua lakaisemaan. Sopimus kuitenkin syntyi, ” Nieminen muistelee.

 

Takaisin

 
Etusivu  |  Yhdistys  |  Jäsenyys  |  Edunvalvonta  |  Toiminta  |  Mökki  |  Ota yhteyttä  |  40 vuotta   |  Sivukartta
 
Logistiikan toimihenkilöt

Logistiikan toimihenkilöt ry
Asemamiehenkatu 4
00520 Helsinki

puh 09 613 231
fax 09 6132 3202

ilmoitukset ja palaute osoitteeseen
logistiikan.toimihenkilot(at)erto.fi

Logistiikantoimihenkilöt Instagramissa

Erto